Tasarım Amacını Düşünmüyor Musunuz? Aslında Düşünmeniz Gerekiyor!

  • 28 Haziran 2021
  • 1888 Görüntüleme
Tasarım Amacı ve 3D CAD

Tasarım Amacını Düşünmüyor Musunuz? Aslında Düşünmeniz Gerekiyor!

Değişiklik ürün geliştirme döngüsünün kaçınılmaz bir parçasıdır. Gereksinim değişiklikleri, piyasa değişiklikleri, teknoloji değişiklikleri… Bunların tamamı ürün tanımında ve belgelerinde mühendislik değişikliklerini çağrıştırır.

Modelleriniz doğru stratejilerle oluşturulmadıysa, mühendislik değişikliklerini uygularken, parçalar ve montaj modelleri yeniden tasarlanır veya yapılırsa tüm süreç beklenenden daha çok zaman alır ve daha pahalıya mal olur.

Sadece İşleri Halletmeye Çalışıyorum!

Maalesef son kullanıcılar sadece modelleri olabildiğince hızlı ve kolay bir şekilde oluşturmak için 3D CAD paketi tercih ediyorlar. Ama bu yaklaşım modellerin veya ürünlerin tüm yaşam döngüsünü dikkate almıyor. Tipik bir ürün yaşam döngüsü aşağıdaki gibidir:

Ürün Yaşam DöngüsüTipik bir ürün yaşam döngüsü uzun yılları kapsayabilir!

Zaman ekseninin üstünde, ürün ilerlemesinin yaşam döngüsü boyunca dört ana aşamaya sahip olduğunu görüyoruz. Zaman ekseninin altında mühendislik veri gelişimini tanımlayan yaşam döngüsü durumlarını görüyoruz.

Gördüğümüz üzere ilk kavram aşaması oldukça kısa ve yaşam döngüsünün küçük bir bölümünü oluşturuyor. Aslen konsept aşamasında parçaları ve montajları yapmak için harcanacak süre günler, haftalar hatta aylar alabilir. Ancak ürün yaşam döngüsü yıllarla ölçülebileceğinden konsept için harcanan zaman tüm süreç içerisindeki en kısa zaman dilimine tekabül eder. Dolayısıyla 3D CAD stratejimizi sadece yaşam döngüsünün başlangıcına göre değil döngünün tamamına göre oluşturmalıyız.

Dahası, zaman geçtikçe bu değişikliklerin maliyeti de artar:

Ürün Yaşam Döngüsü MaliyetZaman içerisinde tasarım değişiminin maliyeti

Ürün yaşam döngüsünde, tasarımcıların ve mühendislerin zamanlarının büyük çoğunluğunu modellerin değişimi ve farklılaşması için harcadıkları düşünülürse ve bu değişikliklerin her seferinde daha yüksek bir maliyet yarattığı göz önüne alınırsa, 3D CAD modelleme stratejisinin tüm bu unsurları baz alması gerekir. 3D CAD araçlarınız ve süreçleriniz yeniden yaratmak yerine değişiklikleri kolayca uygulamanıza izin vermelidir.

Gelecek Dostu Modeller Oluşturmak

Bu noktada Tasarım Amacı devreye giriyor. İlk konsept aşamasının, ürünün yaşam döngüsünden sadece küçük bir pay aldığı ve esas zamanın modelleri değiştirmek için harcandığı düşünülürse, modellerimize ek zeka ve bilgi koymak biz eşsiz bir avantaj sağlar. Bu ek bilgi ve zekalar aşağıdakilere odaklanır:

  • Geometri: ürünlerin ve parçaların şekli ve nasıl bağlandıkları.
  • Boyular ve parametreler.
  • Farklı özellikler ve bileşenler arasındaki ilişkiler ve değişikliklerin bunlar arasında nasıl dağıtılması gerektiği.

Daha sonra modellerimizi değiştirdiğimizde, planladığımız ve beklediğimiz şekilde güncellenirler. Buna Tasarım Amacı denir ve aşağıdaki gibi modeller üretmenize yardımcı olur:

Esnek: modellerimiz doğru boyutlar, parametreler, özellikler ve bileşenlerden oluşur. Bu şekilde baştan başlamak yerine modelleri kolayca değiştirebiliriz.

Parametrik: Herhangi bir değişiklik yaptığımız zaman, değişiklikler diğer tüm özellikler ve bileşenlere de aktarılır.

Dayanıklı: Yenileme hataları ile karşılaşmadan modellerimizi güncelleyebiliriz.

Tasarım Amacı ve Creo

Tasarım Amacı Creo Parametriğin temel felsefesidir. Tasarım Amacına odaklandığımız zaman değişim maliyetini azaltabilir ve modellerimizi hızlı ve kolay bir şekilde değiştirerek daha hızlı piyasaya sürebiliriz. Bu da daha az hayal kırıklığı, daha az revizyon, daha az zaman kaybı, daha az maliyet en nihayetinde herkes için daha fazla mutluluk demektir.

CAD kategorimize geri dönebilir ya da Kablolama için CAD Araçları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: PTC CAD Software Blog – Don’t Care About Design Intent? You Should – Dave Martin

Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Formu onaylayarak kişisel verilerinizin bilgilendirme metninde belirtilen amaçlarla işlenmesine ve aktarılmasını ayrıca Informatik PLM'in tüm kampanyalarından haberdar olmak için elektronik ileti gönderilmesini kabul etmiş olursunuz.
İletişim Formu
Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Sosyal Medya Adreslerimiz
Call Now Button